De tuin

De meest populaire soorten fineerschoenen thuis

Dankzij een grote verscheidenheid aan kamerplanten kunt u precies kiezen wat er meer zal zijn en kunt u het in het oog houden.

Experts zeggen dat de meest populaire orchideeën tegenwoordig zijn. De verscheidenheid aan soorten is gewoon geweldig, maar het is beter om een ​​soort pantoffel te kiezen.

Zo'n plant maakt indruk met zijn kleurkenmerken en vorm, die in totaal in verband staat met de vrouwelijke schoen.

Deze plant heeft veel variëteiten. Hieronder worden de externe functies beschreven, evenals een foto en een korte beschrijving van elk type Venus Bashmachka.

Externe functies

De orchideeënslipper is een van de mooiste soorten bloemen, met een ongelooflijke vorm die lijkt op een kleine pantoffel. Deze plant heeft een groot aantal eenvoudige namen. Gemeenschappelijk worden orchideeën de laarzen van de Maagd Maria genoemd, schoenen van de Maagd Maria.

Er zijn orchideeënschoenen op de eilanden van de Stille Oceaan, maar ook in Azië en Europa. De ongelooflijke schoonheid van dergelijke bloemen veroorzaakt de verdwijning. Mensen zijn klaar om alles te doen om een ​​slipper te krijgen, want als ze een bloem graven, denk ik niet na over de gevolgen.

Bijna volledige uitroeiing is al opgetreden, omdat verzamelaars een slipper opgraven om hun bloemententoonstellingen aan te vullen. Onder andere worden bossen vernietigd, dus de bloemen zelf worden bedreigd.

Specialisten slaagden erin verschillende hybride soorten orchideeën te brengen, die in staat waren om de schoen terug te brengen naar het gebruikelijke aantal. Dergelijke hybriden verschillen alleen in de grootte van bloemen, die veel groter zijn en expressiever het uiterlijk van de plant overbrengen. Deze bloemen hebben geen speciale aandacht nodig, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gekweekt in de tuin.

Bereikt een dergelijk wonder in hoogte van ongeveer 60 centimeter. De hele stengel is bedekt met glandulaire vezels. Elke stengel produceert twee tot drie blaadjes van twintig centimeter lang. De bloemen van deze plant zijn zeer spectaculair, dus ze zijn van grote afstand te zien. Bloemblaadjes worden verzameld in de zak, die doet denken aan een schoen. Orchideekiemen zijn erg klein, zodat ze zich met lucht kunnen verspreiden.

Paphiopedilum

De hele steel is bedekt met donkere of paarse haren, eierstok van de plant, evenals het onderste deel van de wortels. Bloemblaadjes van een plant worden dicht bedekt door donkere trilharen. Deze planten bloeien van begin maart tot mei.

Dit type is erg compact en gemakkelijk te kweken. De bladeren hebben golvende randen, zodat je het tussen de rest kunt herkennen. De bloemblaadjes zijn golfvormig, maar in kleur zijn ze groen met een violette tint, de ader heeft dezelfde kleur. Bloei vindt plaats in de winter.

De bladeren van dergelijke planten in hun vorm lijken op scherpe ellipsen. Bloemblaadjes van de bloem zijn lichtgroen met kleine marmeren patronen. Op de rand van dergelijke bloembladen staan ​​lange trilhaartjes.

De plant is klein, maar is langwerpig langs de hele vertikaal. De kroonbladen zijn geel, bedekt met paarse strepen en langs de rand afgezet.

De bladeren van dit type, geschilderd in groen, het patroon heeft een maaspatroon. Bloemblaadjes zijn bruin, rood met zwarte aderen, en onder - gele aderen.

reproduktie

De reproductie van orchideeën zal onmogelijk zijn in het geval dat de wortels zijn beschadigd. Om ze te verhogen of te corrigeren, moet dolomietmeel aan de grond worden toegevoegd. In dit geval neemt de alkalische omgeving toe en begint de plant extra wortels vrij te maken. Je moet het vochtgehalte in de grond in de gaten houden, want als er veel van is, sterft de plant. Topdressing zal een dergelijk probleem kunnen oplossen, maar dit moet zeer zorgvuldig gebeuren.

Om te zorgen dat de reproductie voldoet aan alle regels, moet u zich houden aan dergelijke aanbevelingen voor de verzorging van Orchid Slipper:

 • water voor irrigatie moet schoon zijn, omdat de plant geen onzuiverheden verdraagt,
 • de plaats waar de bloem zal staan ​​moet worden verlicht, maar zonder direct zonlicht.

Het fokken van orchideeën moet worden gemonitord om fouten of schade aan de plant te voorkomen. Na de juiste acties kun je een geweldig wonder krijgen met weelderige kleuren.

Thuiszorg

Voordat u dergelijke planten koopt, moet u al het mogelijke doen om meer te weten te komen over de kenmerken van de verzorging en het onderhoud van de bloem. Als iemand zelfvertrouwen heeft, kun je beginnen met het introduceren van een nieuw lid van de bloemenverzameling.

  Bodem. Zulke planten houden alleen van de aarde van klei, zand en kleine stenen. De gunstigste omstandigheden kunnen alleen worden verkregen als het zure milieu in de bodem wordt gebracht. Voor een betere en snelle teelt in vrije grond worden vaak bladaarde, turf, zand en dolomiet-chips gebruikt. Uitstekend als een afvoer naar de bodem van geëxpandeerde klei, puimsteen en schors van naaldhout.

Als je een plant in een container laat groeien, moet je een mengsel van zand, aarde en turf gebruiken, evenals steenkool. Het is beter om dergelijke containers in grote maten te kiezen, zodat het wortelstelsel ruimte heeft om te groeien. De grond moet zo vaak mogelijk worden losgemaakt, zodat het vocht niet stagneert.

 • Watering. Het is vermeldenswaard dat de plant Venerin Slipper meer water nodig heeft, dus u moet de hoeveelheid water correct berekenen. Het is onmogelijk om een ​​bloem te overbelasten of een gebrek aan vocht toe te staan. In de zomer is het beter om een ​​plantje te sproeien.
 • Top dressing. Zo'n actie wordt slechts één keer per maand uitgevoerd. Experts raden aan om de bloem te voeden met organische meststoffen, die je in de winkel kunt kopen. Sta de aanwezigheid van grote hoeveelheden zout niet toe, omdat de plant kan afsterven.
 • gegevens planten zijn gevoelig voor plagen en verschillende ziekten maar het is de moeite waard op te merken dat ze veel minder vaak worden beïnvloed dan andere vertegenwoordigers. Schoenresistente orchideeën zijn ziekteresistent, maar als ze toch voorkomen, zullen ze de plant met bijzondere druk infecteren. Red de bloem zal moeilijk zijn, maar het is goed te doen. Gebruik speciale medicijnen die met een bloem zijn besproeid.

  Meerdere keren per maand moet je de plant controleren op de aanwezigheid van ongedierte. Als ze er zijn, zullen ze zichzelf zeker laten zien. Natuurlijk is het beter om de aanval vooraf te voorkomen van parasieten die de plant kunnen beschadigen of de dood kunnen bereiken.

  Meestal pantoffel aangevallen door melige wormen, stamcellen en spint worden geabsorbeerd. Ze kunnen veel sap van de bloem opnemen en sporen achterlaten op de bladeren. Dit alles is schadelijk voor de ontwikkeling van orchideeën. Het is noodzakelijk om de ontwikkeling van de plant constant te volgen, zodat deze niet sterft, maar blijft bloeien en anderen vermaakt.

  Lady's Slipper: foto's en beschrijving

  De bloem, door velen geliefd vanwege haar bescheiden schoonheid en charmante charme, is een permanente inwoner geworden van voortuinen en bloembedden in heel Rusland. De slipper van de dame, waarvan de foto en beschrijving in dit artikel zullen worden gepresenteerd, is de perfecte oplossing voor het versieren van tuinpercelen. Lief en zacht, aangenaam voor het oog met gratie, deze bloem is geliefd bij veel tuiniers.

  Kleine orchidee in de middelste baan en in het noorden van Rusland

  Er is een legende dat toen Venus naar de grond afdaalde om met Adonis door het zomerbos te wandelen, ze werden gevangen door een sterk onweer.

  Ze verstopten zich onder het bladerdak van bomen, ontsnapten uit de regen en Venus gooide haar natte schoenen van zich af. Op dat moment kwam er een reiziger voorbij en zag een gouden slipper.

  Hij wilde dit wondertje natuurlijk ophalen, maar zodra de hand de schoen raakte, veranderde het in een delicate elegante bloem.

  De legende is veel mooier en poëtischer dan de encyclopedische naam van deze plant, die zelfs moeilijk uit te spreken is - cypripedium. Daarom noemen alle liefhebbers van bloemen het eenvoudig en poëtisch - de orchidee is een damesslipper.

  De bloem behoort echt tot de Orchid-klasse, maar hij voelt best goed in ons harde klimaat.De mensen van de bloem hebben veel namen "koekoeken" en "Marusin slipper", in sommige regio's wordt het de laarzen van de maagd of eenvoudigweg hanen genoemd.

  Lady's Slipper is de perfecte oplossing voor het versieren van tuinen

  Deze plant is wijd verspreid over de hele wereld en heeft meer dan 50 soorten, elk van hen is geliefd en vereerd in een bepaald gebied.

  In Rusland is de beroemdste pantoffel echt, maar ook vlekkerig en grootbloemig. De plant is geplant in bloembedden en gekweekt in kameromstandigheden.

  De meest geliefde en meest voorkomende plantensoort

  De mooiste en meest levendige bloemen worden met veel plezier gekweekt in bloembedden en kassen. We presenteren de meest populaire soorten schoenen:

  1. Stemless - een plant met paarsgecoate bladeren en een grote geurige bloeiwijze van delicate pasteltinten. Vooral geprezen lichtroze kleur met een witte bloemkroon.
  2. Flower Venerin's schoen baranogolovyy-exotische tijgerkleur en de ongebruikelijke vorm van de apicale bloem laten je originele lentesamenstellingen creëren.
  3. Californisch - bloemblaadjes in de vorm van een schaal, die ook op een bloem lijken, en een delicate roomwitte borstel op een lange stengel verbaast met de verfijning van vorm en zachte lijnen.
  4. Sneeuwwitje - helemaal geen kleur komt niet overeen met de naam, het is eerder een spectaculaire prins op een dunne hoge stengel met een donkere bordeauxrode kroon.
  5. Gebundelde - hoge plant met rechte bloeiwijzen van zachte, zachte pastelkleur met delicate bruine aderen.
  6. Dit - de vorm van een libelle die zijn vleugels spreidt en een rijke paarse kleur met mooie kastanjebruine bladeren, zal een echte versiering worden van elke bloementuin.

  De mooiste en meest levendige bloemen worden met veel plezier gekweekt in bloembedden en kassen.

  Mede door zijn prachtige schoonheid, en deels door ongunstige ecologie, is deze plant in het wild zeldzaam geworden. Daarom nam de pantoffel van de dame van het rode boek van Rusland onder staatszorg en bescherming.

  Maar tuiniers brachten het graag over op bloembedden en kassen. Het fokken van dit soort orchideeën in ons land is wijdverspreid.

  Lady's Slipper Wikipedia, een korte beschrijving

  Het groeit op natte, maar niet moerassige gronden, op bosranden en akkerlanden. De bloem is grillig voor verlichting, verdraagt ​​geen direct zonlicht. Omdat de plant tot de Orchid-familie behoort, verstopt hij zich liever in de schaduw van bomen of verstopt zich in hoog weidegras.

  In het stadium van symbiose en ondergrondse groei is de plant drie jaar. Dat is de reden waarom het rode boek van de dameschoen onder haar hoede was. De reproductie van deze planten is extreem traag en lang. Zodat bepaalde soorten niet onherstelbaar verloren zijn, kun je een bloem niet opgraven of rooten, omdat de volgende simpelweg niet kan verschijnen.

  Deze unieke orchidee begint slechts acht of zelfs zeventien jaar te bloeien nadat de eerste spruit verscheen. De bloem leeft slechts twee weken, en na bestuiving vervaagt hij, zodat je zijn schoonheid voor een zeer korte tijd kunt bewonderen, vooral als je de periode van zijn rijping vergelijkt met de volwassen bloem.

  De slipperrode foto en beschrijving van de slipper is niet alleen in Rusland, maar ook in heel Europa, omdat de plant vanwege zijn ongewone exotische schoonheid aan massavernietiging onderhevig is.

  Wat houdt van en wat verdraagt ​​geen mini-orchidee

  De pantoffel van een dame, waarvan de foto op de foto staat, is heel goed mogelijk om thuis te groeien. Maar je moet weten waar hij van houdt en wat deze schattige, delicate bloem niet verdraagt. De tuinman zal de volgende dagelijkse activiteiten moeten uitvoeren om elk voorjaar de bloei te bewonderen:

  1. Om te zorgen voor een goed voorbereid humus substraat van de bladeren van bosbomen, turf en steenkool, moet men eraan denken om kalk of, als alternatief, dolomietmeel aan het substraat toe te voegen. Stukken schors moeten ook aanwezig zijn, omdat deze orchidee tot het geslacht van korstmossen behoort en door de wortels aan het harde oppervlak van de schors is bevestigd.
  2. Lady's slipper, een beschrijving van de verzorging en cultivatie - zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen tocht en direct zonlicht. De penumbra is ideaal om mee te fokken.
  3. Ongedierte dat een plant kan schaden zijn bladluizen en tuinlakens, maandelijkse profylaxe sproeit met medicijnen die de grond, stengel en bladeren desinfecteren.
  4. Om ervoor te zorgen dat de plant altijd van de nodige hoeveelheid vocht wordt voorzien, kunt u mos op het oppervlak zetten, het balanceren en waterverdamping verminderen.
  5. Omdat het land in een groeiende pot is, is het vanaf de bodem noodzakelijk om een ​​grovere, hardere ondergrond te plaatsen en daarboven is het los, goed doorlatend. Zo normaliseren we de verdeling van vocht en verminderen we de verdamping ervan.
  6. De wortels van de venerische slipper groeien horizontaal, dus de capaciteit moet breed genoeg zijn zodat de wortels van de plant niet vol zijn en ze kunnen groeien en zich normaal kunnen ontwikkelen.
  7. De temperatuur in de kamer of in de kas mag 's nachts niet onder de zestien graden komen, en overdag kunnen fluctuaties in de orde van twintig tot dertig vallen. Temperatuurbereik voor beter bestand tegen koude rassen kan iets lager zijn.
  8. Zorg ervoor dat je het licht en de frequentie van het daglicht volgt, wat gelijk moet zijn aan de zomer, ongeveer twaalf tot veertien uur, zelfs in korte winterdagen.
  9. Als de temperatuur lager is dan vijf graden, kan de bloem eenvoudig doodgaan.

  Bescherm de plant tegen tocht en direct zonlicht.

  De slipper van de dame, de foto en beschrijving van de variëteiten die te vinden zijn in de wikikpedia of het rode boek van veel Europese landen, waaronder Rusland, is erg kieskeurig over de dagelijkse zorg. Wat een teler moet doen om een ​​gezonde groei en overvloedige bloei te garanderen:

  1. Zorg ervoor dat de grond constant kwalitatief gehydrateerd is, maar niet verzadigd is met vocht. Let bij het watergieten goed op dat het vocht niet op de steel valt, bevochtig alleen het substraat. Waterdruppels kunnen bederfprocessen in contact met de bladeren en de stengel veroorzaken.
  2. Een keer per maand is bemesting met speciale minerale meststoffen voor orchideeën noodzakelijk. Kunstmest wordt met water of rechtstreeks in de grond aangebracht, afhankelijk van het type plant.
  3. Een bloem kan alleen worden geplant door de wortels te verdelen, wanneer deze niet langer voldoende groeicapaciteit heeft. Vervolgens wordt de bloem zorgvuldig uitgegraven en worden de wortels met de stengel in verschillende delen verdeeld en in een vooraf voorbereide vochtige grond geplant.
  4. Omdat de groei van het wortelsysteem langzaam verloopt, vindt de transplantatie niet vaker dan eenmaal in de drie tot vier jaar plaats. In de industriële fokkerij kan het wortelstelsel eenmaal per jaar worden verdeeld, maar in dit geval is de plant te zwak en vereist constante zorgvuldigheid.

  Damesschoenen zijn vrij moeilijk om te groeien in binnenomstandigheden, maar in de tuin of in de voortuin kan deze volledig gratis groeien, zonder dat er speciale aandacht aan hoeft te worden besteed. Het belangrijkste is dat de bodem en de lichtomstandigheden dit zouden moeten gebruiken om zich op natuurlijke wijze te ontwikkelen.

  Bloem kan alleen worden geplant door de wortels te verdelen

  Het groeit immers op de grasvelden van bossen en in het veld, zonder dat de aandacht van de persoon hoeft te worden getrokken. Natuurlijk zijn kassen en kassen nodig voor de verkoop en teelt op industriële schaal, maar het is ook redelijk realistisch om zo'n mooie bloem in een bloembed te laten groeien.

  Natuurlijk moeten we niet vergeten dat de plant is opgenomen in het Rode Boek en wordt beschermd door de staat. Daarom, als je het in het bos of in het veld graaft, is het heel goed mogelijk om een ​​boete te krijgen van de boswachter, als je op het heetst bent gepakt.

  Maar daar is niets mis mee als de bewoners van de zomer zorgen voor de voortplanting en overleving van deze zeldzame plant in hun gebied. Natuurlijk moet je deze bloemen niet scheuren en het wortelsysteem beschadigen, want om de bloem een ​​lust voor het oog te geven, heb je acht hele jaren nodig. Maar om de plant te laten groeien en harden, echt in de omstandigheden van het zomerhuisje.

  Greenhouse-mini-orchideeën zijn duur, afhankelijk van de variëteit en zeldzaamheid van de soort.Als er een wens is om zo'n bloem op de vensterbank te laten groeien, dan moeten we ons voorbereiden op vervelende zorg en zorg, iets dat niet iedereen kan doen.

  De slipper van de dame is ingeschreven in het rode boek en wordt beschermd door de staat.

  Laten we daarom deze prachtige knappe man bewonderen, hem hebben ontmoet op een open plek in het bos en niet een bloem plukken die hij leuk vond. Dit zal de plant in staat stellen zaden te vormen en ze met een hele open plek te zaaien zodat onze kinderen deze heldere exotische bloei nog steeds kunnen bewonderen.

  Gedetailleerde beschrijving van de venine schoen

  Lady's Slipper is de geslachtsnaam van de orchideeënfamilie. Door de ongewone vorm van een knop wordt het herkend als een prachtige bloeiende wilde plant. De bloemen zijn gevarieerd in kleur: van crème en lichtgeel tot bruin en paars. Ook gevarieerd door vorm en afmeting van de knop. In sommige lijkt het op een kan of een dikbuikig vat.

  Inbegrepen in de lijst met beschermde planten van het Rode Boek alle landen waar het groeit. De verdwijning is te wijten aan het feit dat het vanwege de ongewone schoonheid vaak het voorwerp van aandacht werd van bloemisten die op bloemen jaagden met het doel boeketten te versieren.

  Veel bloemkwekers wilden deze ongewone bloem overbrengen naar hun tuin. Ze groeven planten op en plantten ze in hun bloembed. Maar ze zijn alleen wortel geschoten als ze voorwaarden scheppen die vergelijkbaar zijn met natuurlijke wanneer ze uit het bos worden overgeplant.

  Als een plant elk jaar bloemen plukt, gaat hij dood. Dit kan worden verklaard door het feit dat een ondergrondse knop, vergelijkbaar met een ui, zich voedt met bladeren. Als een bloem bij de wortel wordt geplukt, dan is er niets om de nier te eten. De toevoer van voedingsstoffen is misschien niet genoeg om te overwinteren en nieuwe scheuten te geven.

  Biologische kenmerken van de plant

  Een damesschoen is een plant met 1-2 bloemen, ellipsoïde bladeren en een horizontale wortelstok. Ongewoon en origineel noem maar op het is verplicht om een ​​knop te vormen.

  Een van de bloembladen is een lip, in de vorm lijkt op een miniatuurschoen en wordt omlijst door de rest van de bloembladen, alsof deze zijn omwikkeld met linten. Maar zo'n bloem is niet alleen nodig om te verrassen.

  Habitat - moerassige schaduwplekken waar geen groot aantal insectbestuivers zijn: bijen, vlinders en bloemvliegen.

  Bestuiving vond plaats bloeiperiode duurt een hele maand. De heldere kleuring van de bloembladen, de aangename, delicate geur en de vorm van de knop zijn de armaturen die nodig zijn om insecten aan te trekken.

  Lady's Slipper Mountain Baranogolovy Gebundeld

  De structuur van de bloem in zijn functies is een valstrik. Een insect aangetrokken door de geur zit op de gladde rand van de knop en glijdt naar binnen. Het begint te rennen op zoek naar een uitweg en laat stuifmeel van andere bloemen achter op het kleverige stigma van de stamper en verzamelt ook stuifmeel van de helmknoppen van de meeldraden op de stapel.

  Na deze procedure vindt het insect nog steeds een uitgang naar vrijheid, waarna het naar de volgende bloem vliegt voor verdere bestuiving.

  Vanwege de heldere kleur van de bloemen vallen ze op tussen de andere begroeiing van het bos. Dit kan de aandacht trekken van herbivoren. Maar ook hier zorgde de natuur voor het behoud van de orchideeënsoorten. In de bladeren bitter gif stapelt zich op dat maakt hazen en elanden bang.

  De slipper van de dame vormt een symbiose met paddenstoelen. De zaailing geeft niet meteen een bovengrondse scheut, maar ontwikkelt zich binnen 2-3 jaar ondergronds. Op dit moment voedt het zich met mineralen gevormd tijdens de levensduur van het mycelium.

  Lady's slipper is een vaste plant.

  In de herfst sterft het luchtgedeelte af en de wortelstok is stil tot de lente. Als de aarde opwarmt, verschijnen nieuwe scheuten uit de grond.

  Wat is lady's slipper

  De Orchidee Venerin slipper is een meerjarige bloem die een knop geeft voor het 15e jaar na ontkieming van het zaad. Het bereikt 40-50 cm, heeft grote, strakke bladeren, in de vorm van bladeren van lelietje-van-dalen. Elke plant produceert een stengel, met een tot twaalf bloemen.Bestuiving vindt plaats door bijen die zich aangetrokken voelen tot heldere bloemen met een lichte vanille geur. Na bestuiving begint het verwelken van de bloem. Botanici scheiden 50 soorten van de plant Cypripedium calceolus (Latijn) uit, die niet alleen monochroom maar ook gespikkeld zijn.

  Waar groeit lady's slipper

  De vorstbestendige plant leeft in bosgebieden van Europa, de Krim, in het zuiden van Siberië, China, Mongolië, Japan, op Sakhalin. Lady's slipper groeit in loofbossen op de vlaktes, vermijdt wetlands, geeft de voorkeur aan alkalische bodems met een grote laag humus en een hoge luchtvochtigheid. Uit China en Noord-Amerika werd de klassieke Orchid Slipper verdreven door Henry Slipper, een Shanxi-type, Chiloschista segawae, die geen Russische naam heeft.

  De plant is te vinden in de buurt van dichte begroeiing van bomen, waar veel mos is, er is genoeg water in de grond, in de buurt van laag struikgewas, ravijnen, op de noordelijke hellingen van rivieren, in de buurt van kalksteenafzettingen. Een belangrijke factor voor de groei van bloemen is de aanwezigheid nabij de wortels van het mycelium, dat de zaden enkele jaren voedt voordat de wortelstok ontspruit.

  The Legend of Venus Shoe

  Er zijn verschillende verhalen die vertellen over de oorsprong van de poëtische naam van de bloem. Een legende over Venus 'schoen zegt dat Venus en Adonis hebben gejaagd, onder een onweersbui zijn gekomen en hun toevlucht hebben gezocht in een grot. De godin liet de natte schoenen achter bij de donkere ingang. Een passerende boer pakte zijn schoenen op, die, als hij werd aangeraakt, in prachtige bloemen veranderden. Zich realiserend dat de goden hun toevlucht hadden gezocht in de grot, stak de man een bloem op de grond en ging weg. Dus de schoenen van de godin werden bloemen die tot nu toe in de bossen groeien.

  Damesslipper echt

  Een bekende vertegenwoordiger van de Orchid-familie wordt niet alleen gekweekt voor decoratie thuis, maar ook voor gebruik in de geneeskunde: het helpt tegen psychische aandoeningen, epilepsie en hoofdpijn. De pantoffel van de dame heeft een dikke, horizontale wortel die scheuten tot 40 cm hoog produceert. Je kunt het van anderen onderscheiden door de kleur van de bloemen: het onderste bloemblaadje (lip) is geel of geelgroen en de extra bloemblaadjes zijn roodbruin. De plant wordt ook "Shoe Flower", "Virgin Boots" genoemd. Bloeiende plant vindt plaats van half mei tot augustus.

  Lady's Slipper Flower

  Dit type plant kreeg zijn naam voor een enorm lager bloemblad. De sliert van de grootbloemige vrouw ziet er anders uit dan Cypripedium calceolus: de bloembladen zijn niet langwerpig, maar een ovale bladvorm, die naar de punt wijst. Het kleurenspectrum is uitgebreid: paars, roze, met stippen en zonder hen, paars en paars. De lip is vaak bedekt met vlekken, stippen.

  Lady's Slipper

  De bloem van de soort Paphiopedilum bellatulum is de meest vorstbestendige van allemaal, dus wordt het met succes gekweekt in de noordelijke regio's van het land. Een opvallend kenmerk van de gespotte Venus-schoen is de bescheidenheid van de grond. Orchidee kan even goed groeien op arme gronden en vruchtbaar zijn. Damesschoen is laag - 10-30 cm, de bloem is wit met paarse stippen. Het onderste bloemblad lijkt op een hoge platformschoen. Planten verschijnen elk jaar uit de wortelstok op een afstand van 5-10 cm van elkaar, wat handig is voor het transplanteren van een bloem in een bloembed.

  Zorg voor Venus-schoen thuis

  Vertegenwoordigers van deze soort werden aangepast aan de culturele teelt in bloembedden en in potten. Als je de basisregels voor de verzorging van de Venus-schoen volgt, kun je thuis een plant kweken die je vensterbank en tuin siert. Hoe maak je een bloemenslipper in de volle grond op het tuinperceel aan de noordkant van het huis?

  • De locatiekeuze wordt gemaakt op basis van habitats die voor de plant gebruikelijk zijn - het is een gearceerd gebied zonder zonlicht en tocht. Het vereist geen direct zonlicht voor fotosynthese.
  • Bodemvoorbereiding - voorbereiding van het substraat van mos, houtskool, krijt, gebroken boomschors en walnotendoppen.
  • Plantvoeding wordt twee keer per seizoen gedaan, het substraat wordt één keer vóór het begin van het seizoen gesprenkeld.
  • Gematigde waterplanten hebben minstens twee keer per week nodig.
  • In de winter bedekken wortelstokken polystyreen of gevallen bladeren.
  • De voortplanting komt vegetatief van de wortels voor, wat scheuten gaf.
  • Het is niet nodig om van ongedierte te spuiten, de plant beschermt zichzelf met giftig sap, dat veilig is voor mensen.

  Lady's slipper kan in potten worden gekweekt. De basisprincipes van het verzorgen van een kamerplant zijn hetzelfde als voor een bloembed, maar er zijn er nog een aantal toegevoegd:

  Bloemhabitat

  Onder natuurlijke omstandigheden zijn de schoenvariëteiten van Venus te vinden in Europa, Azië, Noord- en Latijns-Amerika, in Rusland - in het Europese deel, in de regio's Siberië en Verre Oosten. Hun verspreidingsbereik strekt zich uit van de bos-toendra-zone tot tropische breedtegraden. Planten hebben zich aangepast aan hun leefomgeving en zijn bestand tegen lage temperaturen.

  Vaker komt de pantoffel van de dame samen in loofbossen: esp, beuk, berk, eik. Zeldzaam groeit in naald taiga. Gunstig voor orchideeën zijn alkalische of neutrale bodems die goed gehydrateerd zijn en rijk aan humus en calcium.

  Populaties van de soort reageren scherp op veranderingen in het milieu. De volgende factoren zijn van invloed op hun grootte:

  • klimaatverandering,
  • vocht veranderen
  • fluctuaties in licht,
  • verandering in het aantal insecten bestuivende planten,
  • door de mens gemaakte veranderingen.

  Een vernietigende factor voor een Venus-pantoffel is ontbossing. Op boomloze percelen beginnen ze ondiep te worden en snel te sterven. Ze kunnen blijven bestaan ​​als het kreupelhout in korte tijd groeit.

  De mooiste orchideeën van het geslacht Venerin slipper behoren tot drie soorten:

  • Damesslipper is echt,
  • de pantoffel van de dame gespot,
  • Lady's slipper grootbloemig.

  Laten we eens kijken hoe ze eruit zien in de korte beschrijving.

  Agrotechnologie orchideezorg venerin pantoffel

  Brachypetalum

  Parvisepalum

  Paphiopedilum (Sectie Barbata).

  De tweede groep bestaat uit zeolithische, meestal berg 1-2 gebloemde soorten, die matige en koude onderhoudstoestanden (winternachttemperatuur van 10-14 ° C) en intensieve verlichting vereisen. Dit omvat weergaven van de sectie Paphiopedilum. De derde groep omvat groene bladschoenen met veelbloemige steeltjes, die warme inhoud en fel licht nodig hebben. Dit zijn types van drie secties:

  Cochlopetalum

  Coryope dilum

  Pardalopetalum

  De meeste schoenen van het subgenus Braehypetalum in de cultuur staan ​​uit elkaar en geven niet alleen de voorkeur aan warme inhoud, maar ook aan verschillen in dag- en nachttemperaturen, matige watergift en een calciumrijk substraat. Bij het verzorgen van fineerschoenen is de juiste ondergrond erg belangrijk. Landmengsels met bladeren en graszoden, turf en rivierzand zijn geschikt voor het kweken van pafiopedilums uit de sectie Paphiopedilum.

  Papiopedilum (damesmuiltje) Orchidee: foto, namen en beschrijving van plantensoorten

  Paphiopedilum appletonianum (Gower) Rolfe - Pafiopedilum Appleton (subgenus Paphiopedilum, sectie Barbata).

  Een bonte slipper afkomstig uit Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en van Fr. Hainan (China). Komt voor in het kreupelhout tussen vervallen plantresten als een landplant op een hoogte van 600-700 m boven zeeniveau. De puberachtig groenachtige tsvetonos 1-2-bloeide, tot 50 cm lang.De bloemen van deze Venus slipper zien eruit als groenachtig-paarse kelk. Sepal met groene en paarse strepen, bloemblaadjes met eeltige bruine vlekken, staminodes met twee duidelijke inkepingen aan de uiteinden. Bloei exemplaren zijn te vinden van februari tot juni, sommige kleuren zijn van oktober tot december.

  Paphiopedilum argus (Rchb, F.) Stein - Pafiopedilum Argus (subgenus Paphiopedilum, sectie Barbata).

  Zeer zeldzame pantoffel van Fr. Luzon (Filippijnen). Het groeit alleen op de oostelijke of westelijke hellingen van de bergen, stijgend tot een hoogte van 800-2500 m boven zeeniveau.m., in de regel, in een dikke laag mos aan de voet van boomstammen of in bladafval en humus tussen bamboestruikgewas. Zoals op de foto te zien is, zijn deze orchideeën papiopedilum vlekkerig, blauwgroen met paarse onderzijde:

  Paphiopedilum barbatum (Lindl.) Pfitz. - gebaarde papiopedilum (subgenus Paphiopedilum, sectie Barbata).

  Homeland - Maleis schiereiland. Komt voor in bergbossen op een hoogte van 200-1300 m boven zeeniveau. m., litofit. De bladeren zijn bont, bloemsteel 1-2 bloemig. De bloemen zijn paarsbruin van kleur, met een diameter van 10 cm. Aan de randen dragen de bloembladen aan de zijkant talrijke donkere borstelharen en donkere, eeltige wratten. Bij het beschrijven van deze venine schoen, is het de moeite waard om de lip van de bloem te markeren - het is paars aan de voorkant en groenachtig bruin aan de achterkant. In de natuur bloeien planten twee keer per jaar.

  Paphiopedilum callosum (Rehb.f.) Stein - Pafiopedilum corpus callosum (subgenus Paphiopedilum, sectie Barbata).

  Een bonte pantoffel uit de uitlopers van Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Dit type pafiopedilum groeit op lage rotsen op een hoogte van 300-1300 m boven zeeniveau. m in substraten van gevallen, rijpe bladeren, zand en mossen, in gematigde schaduw. Stijgende steel van maximaal 45 cm lang. Wervelkanaal met longitudinale strepen, zijlobben naar beneden, halvemaanvormig, gebogen en licht naar achteren afgebogen, met donkere wratten aan de bovenrand. Variabele weergave. Het bloeit in de herfst en het vroege voorjaar.

  Paphiopedilum concolor (Lindl.) Pfitz. - Pafiopedilum monochrome (subgenus Brachypetalum).

  Groeit in Birma, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja en China (Prov. Yunnan). Litofit of landplant stijgt tot een hoogte van 1000 m boven zeeniveau. m. Een kleine orchidee met gevlekte bladeren, bedekt met talrijke paarse vlekken aan de onderkant. Bloem 1-3 bloemen. De naam "monochroom" van deze Venetiaanse schoen wordt gegeven vanwege zijn monochrome kleur: de bloemen van de plant zijn wit of crème, de bloemblaadjes met kleine kastanjebruine stippen worden zelden gevonden. De lip is langwerpig, de buitenrand is naar binnen gebogen. Staminodie met een grote gele vlek in het midden. Het bloeit gedurende het jaar, de belangrijkste bloei vindt plaats in de zomermaanden - van mei tot september.

  Paphiopedilum delenatii Guill. - Pafiopedilum Delenat (subgenus Brachypetalum, sectie Parvisepalum).

  Homeland - Noord-Vietnam en China (Yunnan). Het wordt gevonden op lage hoogten in de valleien of aan de voet van de kalksteenbergen op rotsen en rotsen. De bladeren zijn bont, rechtopstaande steel, 1-2 bloemig. Bloemblaadjes en kelkbladen roze, fluweelachtig. De lip is opgezwollen, met de voorkant naar binnen gebogen, vaak feller gekleurd. Staminodie met twee felgele vlekken in het midden, verdeeld over de rood-paarse lengtestrepen. Met goede zorg bloeit deze slinger van orchideeënfineer in de lente of de vroege zomer.

  Paphiopedilum fairrieanum (Lindl.) Stein - Pafiopedilum Fairy (subgenus Paphiopedilum, sectie Paphiopedilum).

  Homeland - Sikkim, Bhutan, Noordoost-India (Assam). Komt voor in riviervalleien langs de oevers en op kalkrotsen bij omgevingslicht onder het bladerdak van hoog gras en lage bomen. Stijgt tot een hoogte van 1400-2200 m boven zeeniveau. De bladeren zijn lichtgroen, soms met paarse vlekken aan de onderkant. Stijgend, 1-2 bloemig. De bloemen zijn groenachtig wit met veel paars-paarse strepen. Lip olijf met paarse strepen. De belangrijkste bloeiperiode van deze orchidee is de pantoffel van een vrouw thuis - herfst.

  Paphiopedilum glaueophyllum J.J. smid - Pafiopedilum sizolitny (afdeling Paphiopedilum subgenera Cochlopetalum).

  Litofit komt uit Sumatra en Java. Het groeit op vulkanische hellingen, op lage hoogten in gebieden met overvloedig regelmatig vocht het hele jaar door. Peduncles ontwijken, ontwikkelen van 10 tot 18 maanden, ongeveer 20 bloemen afwisselend onthullen op elk van hen. Spinal sepal glossy, lichtgroen. Zoals te zien is op de foto, heeft deze orchidee een pantoffel, zijwit crème-wit met roze punten, bedekt met paarse vlekken:

  Paphiopedilum godefroyae (Godefr. - Leb.) Stein - Madame Godefroy Pafiopedilum (Brachypetalum jodode).

  Homeland - Vietnam, Birma, Thailand. Komt voor op lage hoogten, op steile kalkstenen rotsen. Een bont slipper met een korte 1-2 bloemrijke rechtopstaande steel. Bloemen behaard, sneeuwwit of geelachtig met veel paarse vlekken. Staminodie met een gele verticale streep in het midden.De plant een slipper van deze soort bloeit in de zomer, van mei tot september.

  Paphiopedilum haynaldianum (Rchb.f.) Stein - Hayald Pafiopedilum (subgenus Paphiopedilum, sectie Pardalopetalum).

  Moederland - de eilanden Luzon en Negros (Filipijnen). Komt voor op stenen en bomen of in scheuren gevuld met humus op een hoogte van 1400 meter boven de zeespiegel. Een grote groene bladplant met aanhoudende heupsteel van 50-75 cm lang, die 4-6 geelachtig groene bloemen met een diameter van 7,5-16,0 cm ontwikkelt. grote kastanje vlekken dragen, een kaki-gekleurde lip heeft donkergroene aderen. Hij bloeit van februari tot mei, hoewel bloeierspecimens het hele jaar door te vinden zijn, met uitzondering van juni.

  Paphiopedilum helenae Aver. - Elena Pafiopedilum (subgenus Paphiopedilum, sectie Paphiopedilum).

  Homeland - het noorden van Vietnam en het zuiden van China. Zelenolistny humus epiphyte, aangetroffen in bergachtige gebieden op een hoogte van niet meer dan 850 - 900 m daarboven. te midden van plantenresten in de spleten van stenen, op de hellingen van rivierkloven op het noorden of op verticale stenige hellingen, soms aan de voet van kleine boomstammen of struiken. Dwergklonen met groene smalle bladeren van 4-12 cm lang. De enige bloem met een diameter van 5-7 cm, de algemene kleurtint is geelbruin. De lip is glad, bruin-oranje, 2-3 cm lang, 1,5-2,0 cm breed Primaire bloei vindt plaats in de herfstmaanden, maar sommige exemplaren blijven bloeien tot halverwege de winter. Kijk naar het uiterlijk van de slipper-orchidee van Elena in deze foto's:

  Paphiopedilum hirsutissimum (Lindl. Ex Hook.) Stein - Pafiopedilum is het meest persistente (subgenus Paphiopedilum, sectie Paphiopedilum).

  Epifytische of litofitny groene bladmepper uit India (Assam), Thailand, Laos, Birma, waar het in de bergen oprijst tot een hoogte van 3000-4000 m boven zeeniveau. De steel is 1 bloemig, rechtopstaand, tot 25 cm lang.Een interessant kenmerk van de bloem van deze venusschoen is de geleidelijke golving van de bovenrand van de zijbloemblaadjes, die onmiddellijk na de bloei gelijkmatig lijken, maar na een dag worden ze klein vouwend. Bloei vindt plaats in de lente maanden en duurt van maart tot mei.

  Paphiopedilum insigne (Wall, ex Lindl.) Pfitz. - Pafiopedilum is prachtig (subgenus Paphiopedilum, sectie Paphiopedilum).

  Homeland - tropisch Azië. Variabele weergave. Bladeren zijn groen, smal. Staandel rechtopstaand, 1-2bloemig, tot 30 cm lang, appelgroene of groenachtig gele bloemen, met een gevlekte breed-ovale kelkblad, met een brede witte rand langs de bovenrand, bruine zijlobben en een geelachtig groene lip van een bruine tint. De bloei van deze zelfgemaakte Venusschoen begint in september - oktober en duurt tot februari van het volgende jaar.

  Paphiopedilum malipoense Chen & Tsi - Pafiopedilum Malipoenze (subgenus Parvisepalum).

  Komt voor in de schaduw van halfverlichte bergbossen in het noorden van Vietnam en in China (Yunnan) op een hoogte van 1300-1600 m boven de zeespiegel. m., waar het groeit in de schaduw op de kalk ontsluitingen van rotsen. Planten vestigen zich in de breuken en scheuren van verticale kliffen, en geven de voorkeur aan de oostelijke hellingen. De bladeren zijn vlekkerig, breed, paars onder, licht golvend. Staandel rechtopstaand, 1-2 bloemig, 40-60 cm lang, bloemen 12 cm in diameter, appelgroen. Let op de foto - deze orchidee heeft een damesslipper, de lip is opgezwollen, met de voorkant naar binnen gekromd:

  Paphiopedilum primulinum M. Wood & Taylor - Pafiopedilum lichtgeel (ondergeslacht Cochlopetalum).

  Litofytische of grondplant uit het noorden van Sumatra, stijgt tot 500 m boven zeeniveau. m. De bladeren zijn heldergroen, zonder paarse stippen. Struikelend ontwijkend, veelbloemig, 50-70 cm lang De bloemen zijn geel of groenachtig van kleur, vergeleken met de andere leden van het ondergeslacht Cochlopetalum, kleiner. Bloemen worden afwisselend geopend, waardoor de plant ongeveer een jaar in bloeiende staat blijft. Met goede zorg voor de orchideeënslof in de thuissituatie, verschijnen bloemstelen in deze soort in de lente en de zomer.

  Paphiopedilum spicerianum (Rehb.f. ex Masters & T. Moore) Pfitz. - Madame Spicer Pafiopedilum (subgenus Paphiopedilum, sectie Paphiopedilum).

  Het groene blad komt uit het noordoosten van India (Assam) en het noordwesten van Birma. Butt epifyt aan de voet van boomstammen of lithofyt op de verticale wanden van de kloven.Komt voor op een hoogte van 300-1300 m boven zeeniveau. m. Staander rechtopstaand, 1-2bloemig, tot 25 cm lang. Zoals te zien op de foto, heeft deze Venus schoen groen-witte bloemen met een trechtervormig dorsaal kelkblad, korte gegolfde bloembladen en een bruinachtige lip:

  Paphiopedilum suhhakulii Shoser & Senghas - Pafiopedilum Sukhakula (subgenus Paphiopedilum, sectie Barbata).

  Een bonte strook afkomstig uit Thailand. Het groeit op een hoogte van 1000 m boven zeeniveau. m op kleigronden, komt voor langs rivieroevers in gematigde lichtomstandigheden. Stijgend, tot 12 cm lang, draagt ​​een vrij grote bloem met ongebruikelijke brede groene bloembladen, volledig bezaaid met donkerpaarse vlekken en stippen, met kleine spitse gestreepte witte spinale kelkblad en middellange lip, paarsbruin in het bovenste deel en lichtgroen onderaan. Kamerplant venere slipper van deze soort bloeit twee keer per jaar - van februari tot april en van augustus tot december.

  Paphiopedilum venustum (Wall, Ex Sims) Pfitz. - Pafiopedilum is schattig (subgenus Paphiopedilum, sectie Barbata)

  Homeland - Assam, Bangladesh, V. Himalaya, Myanmar, Nepal en China (Prov. Yunnan) (1000 - 1500 m boven de zeespiegel M.). Het groeit als een aardse plant in de kelder van rotsen, in dicht struikgewas, bamboe struikgewas, rivier canyons. Landplant met vlekkerig paars groen blad. Bloeiwijzen zijn rechtopstaand, 1-2 bloempjes. Een bloem met een diameter van 9 cm, met brede groenachtig-paarse netals, bezaaid met grote donkerpaarse vlekken en een groenachtig roze lip, bedekt met een netwerk van paarse aderen. Het bloeit twee keer per jaar - van januari tot april en van juni tot december.

  Paphiopedilum villosum (Lindl.) Stein - Pafiopedilum behaard (subgenus Paphiopedilum, sectie Paphiopedilum)

  Groene bladslof van Indochina. Het groeit als een epifyt, lithophyte of landplant, stijgt tot een hoogte van 1100-2000 m. m. Sterk harige rechtopstaande steel, 1-2bloemig. De bloem is geelbruin met naar voren gerichte uiteinden van de zijbloemblaadjes. Staminody geel met een groene stip in het midden. Hij bloeit van de herfst tot de lente. Op deze foto's ziet u orchideeën Venerin slipper, waarvan de beschrijving hierboven is gegeven:

  Deel met vrienden

  Lady's Slipper: Russian Species

  Slipper echt(Cypripedium calceolus). Deze orchidee is vaker in de middelste baan te vinden dan andere. De stengel (tot 40 cm) draagt ​​1, zelden 2 sierlijke middelgrote bloemen met een gele lip en lang, gedraaid in een spiraal donkerbruine zijlobben en een zeil. In de natuur zijn er variaties op deze schoen: zoals in de kleur van zijlobben en zeilen (bruine tinten) en lippen (roodbruine stekels, eyeliner, slagen). Zeldzame vormen met een crèmewitte lip of vlakte.

  Zeer zeldzaam in cultuur met betrekking tot hem slipper shansiysky(Cypripedium shanxiense). Het onderscheidt zich door zijn kleinere formaat, roodbruine kleur van de bloem en 2-3 bloemen op de steel. Beide soorten zijn beperkt tot de productie van kalksteenrotsen. Op plaatsen met gezamenlijke groei wordt hun hybride gevonden - slipper melkoguby(Cypripedium x microsaccos).

  Groot gestroomlijnde pantoffel(Cypripedium macranthos) - een krachtige plant (30-35 cm) met brede bladeren en een grote enkele bloem met een brede lip en bloembladen aan de zijkant. De kleur van de bloem in het roze-frambozengamma, vaak zelfs. Er zijn planten met gestreepte zijbloemblaadjes en een zeil met een iets andere tint dan de lip. Zeer mooie, maar zeldzame albinovormen. Vormt grote klonten.

  Pantoffel gezwollen(Cypripedium x ventricosum) - een van de meest duurzame in cultuur, natuurlijke hybride pantoffel van het heden en grootbloemige slipper. Middelgrote enkele bloem dichter bij vorm Schoen aanwezigmaar de zijlobben zijn breder en minder verwrongen. De kleur van de bloem is glad, van diep karmozijnrood tot lichtroze. Af en toe zijn er exemplaren met een lip van één kleur en een zeil en zijlobben van een andere en crème-witte vormen. Extreem zeldzame hybride grootbloemige slipper met schoen shansiyskimCatherine's pantoffel(Cypripedium x catherinae).

  Slipper gespot(Cypripedium guttatum) - een miniatuurweergave (15-25 cm) met licht behaarde bladen en een klein wit met een grote onregelmatige roze-paarse vlekjesbloem. De lip is bijna rond.Het zeil kan vlekkerig of puur wit zijn.

  Slipper Yatabe(Cypripedium yatabeanum) - Nog een miniatuur, maar met een smalle lip en korte bloemblaadjes aan de zijkant. De kleur van de bloem is groenachtig geel, met een bruine grote wazige vlekjes. In de natuur worden populaties gevonden met roze bloemen.

  Op de kruising van de bereiken schoen gespot en Yatabe slipper gevonden pantoffel alaskan(Cypripedium x alaskanum) - hun natuurlijke hybride, zich herhalende bloemvorm Slipper Yatabeen kleuren dichterbij gevlekte schoen.

  Lady's Slipper: Chinese bergsoorten

  Pantoffel Tibetaans(Cypripedium tibeticum) - dikke (25-30 cm) orchidee met licht behaarde bladen en een grote enkele bloem met een violet-chocolade brede lip en gestreepte bloembladen en een zeil.

  Slipper geel(Cypripedium flavum) - hoge (tot 50 cm) plant met grote enkele bloemen en stijve stengels en bladeren. De zijtuimelen zijn kort en bot. De kleur van de bloem varieert van lichtgeel tot rijke citroen, soms met een roodachtige tint en / of roodbruine vlekken op de lip.

  Henry Slipper(Cypripedium henryi). Bloeiwijze van twee of drie groenachtig gele bloemen met een gele lip, hieronder gemarkeerd met paarse aderen. Zijde bloembladen hangen, maar niet gedraaid.

  Lady's Slipper: North American Look

  Queen's Slipper(Cypripedium reginae) - hoog (tot 60 cm) uitzicht met een sterk gestoomde stengel en bladeren en een vrij grote eenzame (zelden 2-3) bloem. De bloembladen aan het zeil en aan de zijkant zijn wit, de kleur van de lippen varieert van wit met zeldzame roze en karmozijnrode vlekken tot dik roze. Een van de meest late bloei.

  Oorsprong van de naam

  Voordat we naar de foto kijken en de beschrijving van de venerische pantoffel lezen, is het de moeite waard om te weten waar de plant zo'n ongebruikelijke naam heeft. Zijn oorsprong is gevonden in de oude Griekse mythologie.

  Volgens de mythe hebben Venus en Adonis eens in verre tijden regen opgevangen tijdens een jacht. Om uit het slechte weer te wachten, verstopten ze zich in een grot en daar verloren ze geen tijd. Tijdens hun liefdesspellen viel een stukje puur goud van de voeten van Venus. Op dat moment kwam een ​​gewoon persoon voorbij en merkte een schoen op, hij wilde hem oppakken. Maar zodra hij hem aanraakte, veranderde hij in een bloem, die erg lijkt op een elegante schoen.

  feature:

  Orchid Venerin slipper (foto) verwijst naar meerjarige kruidachtige planten. Het is wijdverspreid in Eurazië. De wetenschappelijke naam van deze schoonheid is papiopedilum, in de mensen wordt het vaak genoemd:

  • damesslipje,
  • Adam's hoofd
  • kalkhoudende slipper,
  • koekoek laarzen,
  • martin schoen,
  • hanen.

  Dit is allemaal dezelfde plant die we vandaag overwegen.

  Let op! In natuurlijke omstandigheden groeit de bloem van een damesschoen niet op drassige, maar perfect vochtige plaatsen. Wat de thuissituatie betreft, het heeft goed geventileerde ruimtes nodig, zonder tocht en een grote ruimte voor groei.

  Eerder behoorden alle Orchid-schoenen tot hetzelfde geslacht, maar nu zijn ze onderverdeeld in:

  1. Tsipripedium.
  2. Pafiopedilum.
  3. Phragmipedium.
  4. Selenipedium.

  Omdat dergelijke planten perfect zijn gekruist binnen het geslacht, zijn er ten minste 1.000 interspecifieke hybriden.

  Op dit moment zijn er zeer populaire soorten die met succes thuis worden gekweekt.

  acaulescent

  Deze soort heeft grondstelen en twee gevouwen, langwerpige of brede ovale bladeren. Hun lengte is niet groter dan 20 cm en de breedte is 8 cm, de bloem bevindt zich op een hoogte van 35 cm van de grond, is groot en heeft een aangenaam aroma. Verschilt in zijn decoratieve uiterlijk, bloeiende valt in de lente - vroege zomer.

  Stemless Lady's Slipper

  Californië

  De slipper van deze dame bereikt een hoogte van 80 cm, de steel is sterk en heeft 3-4 bladen. Ze zijn ovaal, afwisselend geplaatst, scherp, hun lengte is ongeveer 10 cm. De bloem in deze soort is erg mooi.Op één bloeiwijze van 4 tot 12 kleine bloemen, zijn hun schutbladen rond. De diameter van elke steel is 4 cm, de lengte van de steel is anders. De bloeiperiode - het einde van de lente.

  California Lady's White Slipper

  Puchkovaty

  Hoogte tot 40 cm, harige stengels, bladeren niet langer dan 10 cm, breedte 6 cm, hun bloeiwijze is direct, stabiel vanwege de kleine hoogte. Op de bloeiwijze worden maximaal 4 bloemen geplaatst.

  De pantoffel van de dame, echt (afgebeeld), is een kruidachtige plant die behoort tot de orchideeënfamilie. De hoogte van de plant is niet meer dan 50 cm, de wortelstok is dik, kruipend, bestaat uit internodiën, die na elke jaarlijkse groei worden gevormd. De lengte van de onvoorziene wortels kan 30 cm bedragen.

  Op de stengel zit een bruine kelk, waarop korte klierharen zitten. De bladeren zijn ellipsvormig, afwisselend, licht spits, licht golvend. Hun lengte is maximaal 18 cm, de breedte is 8 cm.

  Biseksuele bloemen, grote schutbladen. Tepals roodbruin, lip gezwollen, geelachtig. De vrucht is een doos. Dit type pantoffel wordt ook rood genoemd.

  Damesslipper echt

  macranthon

  Dit kruid is lang van 25 tot 50 cm, groeit in lichte bossen of tussen struiken, in open plekken en bosranden. Verschilt groot, tot 10 cm in diameter, bloemen met een kleur van roze naar wit of donkerrood.

  Lady's Slipper

  Het aroma van bloemen is zoetig, zoals de geur van vanille. De bladeren zijn groot, gesteeld, elliptisch van vorm.
  1-2 bloemen worden gevormd op één plant. Het bestaat uit een grote, gezwollen lip die op een schoen lijkt. De schoen heeft een smalle opening met gebogen randen.

  Bloeiperiode - van juni tot half juli. De levensduur van een enkele plant kan 20 jaar worden.

  Elke soort wordt gekweekt in botanische tuinen, onderzoeks- en experimenteerstations en -reservaten. In beschermde gebieden is een belangrijke beschermingsmaatregel een strikt verbod op het verzamelen van planten door de bevolking.

  De naam van deze ongewone plant wordt geassocieerd met de legende. Het vertelt hoe de godin Venus zich in het bos moest verbergen met moerassige moerassen van haar vijanden, waar ze haar schoen liet vallen. Een slipper van gouden kleur met scharlaken zijden linten viel op de grond en werd een prachtige bloem. Waarom ze besloten om hem zo te noemen.

  Ondanks het feit dat er zit gif in de bladeren van de plantHet kruid wordt gebruikt als een medicijn. Infusies en afkooksels worden gebruikt als een kalmerend middel voor nerveuze en mentale aandoeningen, ze verwijderen migraine en koorts.

  De bloem, die als een natuurwonder wordt beschouwd, kan nu als potplant in de bloemenwinkel worden gekocht. Om de plant op de vensterbank te laten bloeien, is het noodzakelijk om de groeiomstandigheden van zijn "wilde" broeders te bestuderen.

  Zorgvuldige verzorging, regelmatige watergift en optimaal microklimaat garanderen een regelmatige bloei en een gezond uiterlijk van een van de mooiste en ongewoonste planten ter wereld.

  Heldere orchidee Venerin Slipper (papiopedilum) - foto en beschrijving van het ras

  De meest populaire orchideeënvariëteit op het grondgebied van Eurazië, is er de Venerin Bashmachk (Pafiopedilum), sommigen noemen het een ruige orchidee (de oudste pafiopedilum). Welke omstandigheden heeft deze plant de voorkeur? In de natuur houdt Venerin Slipper van vocht, maar niet van vochtige grond.

  Matig licht zal ook een voordeel zijn. Met betrekking tot thuisomstandigheden wordt Pafiopedilum geplaatst goed geventileerde plaatswaar genoeg licht binnenkomt.

  Laten we eens nader bekijken hoe de orchidee Venerin Slipper (pafiopedilum) eruitziet: de foto en beschrijving van de variëteit in dit artikel.

  Onderscheidend kenmerk van dergelijke orchideeën zijn bloemendie qua vorm heel erg lijken op damesschoenen, daarom worden ze soms Orchids Slipper genoemd. Trek liefhebbers van orchideeën en felle kleuren aan.

  De meest voorkomende planten zijn marmerwitte, lichtgele en asroze bloemen.Je kunt zien hoe de Pafiopedilum Orchid eruit ziet op de onderstaande foto.

  De orchidee Venerin's Slipper heeft ongewoon heldere bloemen.

  Meer zelden - bruin, groen en paars. Wat meer aandacht trekt, is niet de kleur van bloemen, maar kleine vlekjes op elk van hendie ook van verschillende kleuren kan zijn. We mogen niet vergeten dat één uitlaat een steel vormt.

  Weersta een dergelijke schoonheid is onmogelijk, het lijkt erop dat planten van een andere planeet. Eerder behoorden alle orchideeënschoenen tot het geslacht Cypripedium en toen was hij dat ook gedeeld door 4 meer:

  • Tsipripedium,
  • Pafiopedilum,
  • Phragmipedium,
  • En selenipedum.

  Wanneer ze echter in het Russisch worden vertaald, betekenen alle vier de variëteiten hetzelfde: Venus schoenen.

  Met betrekking tot Pafiopedilumov kruisen ze perfect met elkaar, binnen het geslacht. Als gevolg hiervan hebben we meer dan 1000 hybriden. Typisch, de hoogte van de bloem is niet minder dan 15 en niet meer dan 25 cm, een onderscheidend kenmerk - kruipende wortelstok.

  Orchid Venerin slipper wordt beschouwd als een soort "outcast". Belangrijkste habitat:

  • Verre Oosten,
  • Krim,
  • Kaukasus
  • West-Siberië
  • en het Europese deel van Rusland.

  De bloem vermijdt direct zonlicht, groeit dus in schaduwrijke, warme en droge bossen, soms vindt u een bloem aan de rand van de moerassen.

  BELANGRIJK! Sommige soorten Pafiopedilum kunnen ernstige kou overleven.

  Ervaren telers zeggen dat u de juiste zorgprincipes moet bepalen krijg informatie over het oorspronkelijke geslachtwaaruit de verkregen hybride is voortgekomen.

  En als met Phalaenopsis hybrids alles heel eenvoudig is, voor hen zorgen is absoluut hetzelfde, dan heeft Venerin Slipper een speciale behandeling nodig.

  Het bepalen van de 100% oorsprong van de bloem is erg moeilijk, maar voor een succesvolle bloei - strikt vereist. Dit is de enige manier om de gunstigste omstandigheden te creëren.

  Simpodial Orchids

  De essentie van de sympodiale vorm is dat wanneer een as de richting van de hoofdrichting neemt, vanwege het feit dat hij zich te snel ontwikkelt, de tweede op zijn beurt naar de zijkant verschuift of helemaal wegvalt. Simpoidale vorm suggereert groei in de horizontale richting.

  In het volgende seizoen geven ze een nieuwe, laterale groei. Pseudobollen leven ongeveer 2-3 jaar, waarna ze geel worden en sterven. Wanneer de pseudobol bereikt zijn rijpheidspiek, de bovenste knop valt af of wordt bloeiwijze.

  De groei van de valse gloeilamp eindigt samen met het einde van de formatie van peduncleaan de basis wordt een nieuwe spruit gevormd en de volgende jaarlijkse ontwikkelingscyclus begint.

  Zo'n sympathiek soort orchideeën, waarin pijl schiet nier afgelegen aan de basis van de shoot, of in de top van de bloem. De bladeren van dergelijke orchideeën zijn vrij dun en smal.

  Het is dit type tijdens bloeistimulatie heeft lagere temperaturen nodig. Watergift wordt ook aanbevolen om te verminderen, in de komende 8 weken zal de orchidee zich voeden met vocht, dat de pseudobollen hebben opgeslagen.

  Om de bloei van de orchideeën Venerin slipper pro te stimuleren, moet je de temperatuur in de kamer verlagen.

  Je kunt dit soort orchideeën in de natuur in gebieden ontmoeten gedomineerd door zware regenvaldie periodiek worden vervangen door droogte. Dergelijke klimatologische omstandigheden zijn kenmerkend voor de tropen.

  Het is natuurlijk moeilijk om dergelijke periodes in huis te voorzien, dus met vallen en opstaan waren vrij bescheiden Venerina-schoenen.

  BELANGRIJK! Vrijwel alle Pafiopedilums die in bloemenwinkels worden verkocht, zijn hybriden die een gematigde temperatuur nodig hebben en gemakkelijk kunnen worden beheerd zonder een ernstige rustperiode. Want hun cultivatie is genoeg van de natuurlijke temperatuurdalingen die optreden wanneer de seizoenen veranderen.

  Marina. "Voor de eerste keer kocht ik zo'n vijf jaar geleden een damesslipper. Het enige probleem dat moest worden aangepakt - het verbranden van de bladeren.Daarom raad ik iedereen aan om je plant te beschermen tegen direct zonlicht, ze zijn destructief voor deze variëteit aan planten.

  Pafiopedilums zijn ongelooflijk mooie planten die elke kamer transformeren met hun aanwezigheid en gasten verrukken. Geschikt voor beginners, omdat de kenmerken van zorg heel gemakkelijk te begrijpen zijn. Ik raad het aan! "

  Lady's slipper - soorten orchideeën, hoe de plant eruit ziet, groeit thuis en de keuze van de bodem

  Deze ongewone orchidee heeft zijn poëtische naam gekregen vanwege de gelijkenis van het centrale bloemblad met de vrouwelijke schoen van de druppelvorm.

  Damesschoen staat vermeld in het Rode Boek, maar als u enkele zorgregels kent, kunt u met succes een plant thuis laten groeien.

  Deze soort onderscheidt zich door het feit dat zijn vertegenwoordigers gemakkelijk wortel schieten in bloembedden, in stadsparken, privétuinen, op vensterbanken.

  Wanneer papiopedilum bloeit

  Pafiopedilum bloei foto

  Wanneer bloeien de pafiopedilums? De bloeiperiode hangt af van de variëteit. In mot-gekleurde pafiopedilums worden bijvoorbeeld bloemen gehouden gedurende de zomer en de herfst, en in hun leeftijdsgenoten met een monotone tint - vanaf het einde van de winter en de hele lente. In enkelbloemige bloeiwijze heeft 1-2 corolla, in veelbloemige - meer dan drie, en in "revolving" een nieuwe bloem is gebonden in plaats van de oude.

  De condities van het kweken van orchideeën papiopedilum

  Om de orchidee normaal te laten groeien en van de bloei te genieten, is het ten eerste noodzakelijk om het juiste temperatuurregime en de juiste verlichting te creëren. Let in dit geval op het type plant.

  Voor meerbloemige pafiopedilumov, evenals variëteiten met groene bladeren, is een helder diffuus licht nodig. Een geschikte locatie zou ramen van oost- of west-oriëntatie zijn.

  Als de bladplaten "vlekkerig" zijn of als er 1-2 bloemen op de steel verschijnen - ze zullen een lichte schaduw nodig hebben, dan kunt u ze in het noordenvenster plaatsen.

  Absoluut voor elke plant van deze soort is schadelijk voor direct zonlicht, ze laten verbrandingen achter op de bladeren. Ook in de winter hebben ze een lichte dag nodig die 12 uur per dag duurt, hun toevlucht nemen tot het verlichten van de fitolamps.

  Qua temperatuur zijn er vier typen te onderscheiden:

  • Rassen met gevlekte bladeren tijdens het zomerseizoen groeien comfortabel bij een temperatuur van 23 ° C, in de winter - 18 ° C,
  • Als de bladplaten uniform groen en smal zijn, geeft u de temperatuurwaarden een aantal graden lager op dan bij het vorige plantenras,
  • Vertegenwoordigers met brede bladplaten hebben de laagste temperaturen nodig: in de winter, 17 ° С en 22 ° С in het zomerseizoen,
  • Voor de "ronddraaiende" pafiopedilums is de luchttemperatuur in de zomer 22 ° С, in de winter - 19 ° С.

  Ook de sleutel tot bloei is de dagelijkse temperatuurvariatie van 3 ° C.

  Orchid Transplant Papiopedilum

  Hoe een struik paphyopedilum te verdelen

  Voer een transplantatie uit met een periodiciteit van 2-4 jaar, waarbij de nadruk ligt op de grootte van de struik (als de schoen van de orchidee krap is geworden) en de toestand van het substraat (wanneer het is geoxideerd, gecomprimeerd of losgeraakt is). De procedure wordt uitgevoerd in de lente, wanneer de plant nog niet in bloei staat.

  Orchid Transplant Lady Slipper Photo

  Kies voor het planten plastic of keramische potten die naar boven uitzetten - het is handiger om de orchidee te verwijderen bij het verplanten, om de wortels te beschermen tegen beschadiging.

  Hoe een papiopedilum-orchidee te verspreiden door een struikfoto te verdelen

  De grond vereist een neutrale of zwak zure reactie. Je kunt een mengsel maken op basis van naaldboomschors (5 delen) met de toevoeging van houtskool en turf één voor één. Een andere optie: 2 delen naaldschors, 1 deel turf en een beetje dolomietmeel.

  De struiken orchideeën venerin pantoffel na het overplanten van foto

  Na de transplantatie kan de orchidee enigszins worden bewaterd met een zwakke oplossing van het fungicide om de ontwikkeling van ziekten als gevolg van wortelbeschadiging tijdens transplantatie te voorkomen.

  Hoe water te geven

  Tijdens de periode van actieve groei van pafiopedilum, heeft de orchidee Venusin slipper overvloedig water nodig.De watergift neemt af met het begin van de bloei en tijdens de rustperiode wordt het watergloed uitgevoerd nadat het substraat volledig is uitgedroogd. Versterkte water geven hervatten met het begin van de groei van nieuwe bladeren en scheuten.

  Het is onmogelijk om noch overmoistening, noch een lange droogte toe te staan. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe vaker water. Als u een "paddestoel" -geur van het substraat voelt, morst u de grond met een fungicide en vermindert u de watergift.

  Gebruik voor irrigatie minimaal een dag leidingwater, bij voorkeur regenwater, voor kamertemperatuur. Vermijd bij het besproeien waterdruppels op de bladplaten, waaruit bruine vlekken kunnen verschijnen. In de periode van actieve groei om de twee weken wordt het aanbevolen om een ​​warme douche te regelen, waarbij tropische regenbuien worden geïmiteerd. Veeg de bladplaten wekelijks af met een zachte, vochtige doek tegen stof, die niet alleen dient om de decoratie te behouden, maar ook om de bladeren te laten "ademen" en te beschermen tegen spintmijtbesmetting.

  Luchtvochtigheid

  Een belangrijk aandachtspunt is de vochtigheidsgraad. Houd u aan het principe: hoe heter, hoe hoger het zou moeten zijn. Onder normale omstandigheden is 40-50% voldoende, en in geval van sterke hitte (de lucht is ook te droog tijdens de werking van de verwarmingssystemen), is een verhoging tot 60-70% vereist. Je kunt de plant niet sproeien, dus gebruik kunstmatige luchtbevochtigers, je kunt er een aquarium, een kunstmatige fontein of een gewone bak met water naast zetten.

  Er is een manier om zelf een luchtbevochtiger te maken: zet steentjes op het pallet, geëxpandeerde klei, plaats er een plantpot en voeg periodiek wat water toe. Vergeet niet om elke maand de pan te wassen, zodat de "luchtbevochtiger" geen plaats wordt voor de ontwikkeling van ziekten en plagen (paddestoelmuggen, enz.). Het vochtgehalte kan worden aangepast met veenmos, dat rond de plant zelf moet worden gelegd, zonder de wortelhals te raken, en periodiek het mos te bespuiten.

  Wanneer en hoe te voeden

  De plant reageert negatief op een teveel aan meststoffen, voedt alleen tijdens de periode van actieve groei (tijdens de bloeiperiode en de rustperiode is het niet nodig om te voeden). Breng met tussenpozen van 2 weken speciale kunstmest voor orchideeën aan en laat u voor de concentratie leiden door de aanbevelingen van de fabrikant.

  Waarom bladeren geel worden

  Indicator van de staat van de plant zijn de bladeren. Als de velplaten gekreukt zijn, is het logisch om het alarm te laten afgaan. Wanneer de plant minder vocht en voedingsstoffen ontvangt, beginnen de noodzakelijke krachten van de bladeren te "krijgen", moet u onmiddellijk het wortelstelsel controleren.

  Verwijder de plant voorzichtig van het substraat, normaal gesproken zijn de wortels lichtbruin of bruin van kleur, ze kunnen nauwelijks merkbare korte villi bevatten. Trek lichtjes aan de belamen (bovenste beschermlaag), als de wortels op een draad lijken, sterft de plant. Snijd droge wortels (verwijder verwelkte bladeren ook), behandel afgesneden gebieden met fungicide, transplanteer naar een nieuw substraat, zorg voor regelmatige watergift en hoge luchtvochtigheid. Dit zal reanimatie van het wortelstelsel mogelijk maken.

  Pafiopedilum orchidee Venerin slipper kan last hebben van dergelijke plagen:

  • Spintmijt - laat dunne spinnenwebben op bladplaten, bladeren krullen en droog,
  • Shchitovka - ze kunnen worden herkend door dichte "gezwellen" op de bladeren - dit zijn insecten,
  • Schaalbug - bladeren en bloeiwijzen zijn schadelijk, kleverige afscheidingen blijven achter op de plant (witachtige plaque), kunnen de ontwikkeling van ziekten veroorzaken.

  Als ongedierte wordt gedetecteerd, bevochtigt u een wattenschijfje met een alcoholoplossing en verwijdert u deze mechanisch. Vervolgens wast u de plant met warm water (40 ° C). Als het ongedierte blijft bestaan, is behandeling met speciale preparaten nodig: gebruik acariciden tegen de spintmijt, insecticiden tegen de rest.

  Er zijn veel Maudi-hybriden, de meest populaire:

  Alba witgroen, waaronder: Femma, Aitch, Charlotte, Clair de lune, Bankhaus, Magnificum, The Queen,

  Pafiopedilum Maudi Vinicolor Paphiopedilum Maudiae Vinicolor foto

  Vinicolor (de bloeiwijze heeft bijna volledig een bordeauxrode tint): Black Jack, Black Cherry, Blood Clot, Red Fusion, Ruby Peacock,

  Coloratum (Bloeiwijzen combineren wit-groen-bordeauxrode tinten), meestal te vinden in de verkoop van Los Osos.

  Een venerische pantoffel laten groeien

  De bloem is, net als andere orchideeën, een beetje ondeugend, maar hij zal bedanken voor zijn zorg met prachtige bloemen en uitstekende decoratieve eigenschappen. Wanneer u een plaats kiest, moet u zich richten op de aanwezigheid van verspreid strooilicht. Het kan in elk venster worden verkregen. Een belangrijk criterium is de duur van het daglicht, het mag niet minder zijn dan 14 uur. In de winter kan dit worden bereikt door de lamp te verlichten.

  Teelt substraat

  De belangrijkste taak voor schoenen is om te groeien en wortels te behouden. Dit geslacht verschilt daarin dat het niet van zure grond houdt. Voeg kalk- of dolomietmeel toe aan het standaard orchideeënsubstraat om de alkaliteit te verhogen.

  Het is belangrijk om aankoeken en zalosheniya bodem te voorkomen. Het is ook onmogelijk om vocht in de pot te laten staan. Om dit te voorkomen, moet er drainage zijn aan de onderkant van de pot. Voor spuiten moet u het spuittoestel instellen op de kleinste druppelstand, zodat het zich niet in druppels op de bladeren verzamelt.

  Reproductie van de venerische slipper

  Let op! Gelaagdheid zal niet optreden als de bloem wordt gevoed door de bladwerkwijze.

  De ideale samenstelling van het substraat:

  • Geraspte den boomschors - 5 stuks.
  • Perlite - 0,5 delen.
  • Turf - 1 deel.
  • Houtskool - 1 deel.
  • Dolomietmeel - 0,5 delen.

  Drainage voor het landen van een venereale pantoffel

  Temperatuur voorwaarden

  Bonte als warmte, lage temperaturen voor deze orchidee zijn destructief. Ze kunnen met succes worden gekweekt in kamers met dergelijke temperaturen:

  Wat de breedbladige soort betreft, ze worden beschouwd als koudeminnend. Voor hen zijn hoge temperaturen juist destructief. Temperatuursomstandigheden voor dergelijke zijn als volgt: in de winter + 16-20 ⁰С, in de zomer - + 18-24 ⁰С.

  Let op! Een bloem zal dankbaar zijn voor een verandering in temperatuur gedurende de nacht. Dus als het prestatieverschil binnen 5 graden ligt ('s nachts minder met 5 graden), zal dit de bloei en de algehele ontwikkeling positief beïnvloeden.

  Lady Slipper houdt van water, maar alleen als het op de juiste manier wordt bewaterd. De basisregel moet het hele jaar door een regelmatige en gelijkmatige bewatering zijn. Voordat je de grond bevochtigt, moet je het water verdedigen, vooraf gefilterd. Om de plant niet te beschadigen, wordt het water verwarmd tot een temperatuur van + 30⁰. Zorg ervoor dat er geen vocht op de vellen terechtkomt, anders kunnen ze gaan rotten. Als het water nog steeds op de bladeren zit, moet het worden afgedept met een servet.

  Een handige methode om de grond te bevochtigen is niet water geven, waaraan we gewend zijn, maar een pot onderdompelen in een andere container, die iets groter is. Het moet water bevatten met een geschikte temperatuur. Afhankelijk van het gebruikte substraat, is de duur van dergelijke baden:

  1. Bij het gebruik van turf en kleine stukken hout is 15 minuten voldoende.
  2. Als er ruwe stukken schors zijn, moeten ze minstens 40 minuten worden doorweekt met water.

  Let op! Na het besproeien moet je de pan controleren: als het water bevat, moet het worden afgetapt. Het volgende waterplan pas als de grond is opgedroogd.

  Het is erg belangrijk om de orchideeën water te geven.

  Onder natuurlijke omstandigheden leeft de slipper van de dame in een vochtige omgeving - ongeveer 70%. Natuurlijk is deze vochtigheid thuis onrealistisch. Het is vrij eenvoudig om dit probleem op te lossen - om een ​​luchtbevochtiger met een koude damp in de buurt van de venerische slipper te plaatsen. Het zal niet alleen nuttig zijn voor de orchidee, maar ook voor andere groene bewoners van het huis.

  Tip! Een eenvoudigere optie om een ​​geschikt vocht te creëren, is om de plantpot in de pan te plaatsen, waarin nat mos en geëxpandeerde klei zijn ingesloten. Dit zal het vereiste vocht bereiken.

  Meststoffen, dressing

  De beste oplossing zou zijn om een ​​speciale dressing voor orchideeën te gebruiken. Het bewateren van de plant, bereid volgens de instructies, heeft elke maand een oplossing nodig. Als u de standaardbemesting voor de bloei gebruikt, moet u deze verdunnen met water in een verhouding van 1: 1. Organische kunstmest kan ook worden gebruikt, maar zelden - het draagt ​​bij aan de afbraak van het substraat.

  Orchideeën trimschema

  Om te bepalen dat de pantoffel van de dame naar een nieuwe woonplaats wil verhuizen, kan dit worden gedaan aan de hand van de volgende criteria:

  • Het uiterlijk van de bloem is depressief.
  • De geur van schimmel en rot komt uit de pot.
  • Het substraat wordt stevig verpakt.

  Het is belangrijk! Voor de succesvolle teelt van een geslachtsziekte moet je er een regel voor maken om elke plant om de twee jaar te verplanten.

  Optimaal transplanteren wanneer de bloei is voltooid, deze periode is het beste om aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

  Het loont de moeite om aandacht te besteden aan de keuze van de pot, hij moet breed zijn, maar niet hoog. Op de bodem van de pot moet drainage zijn, het heeft het substraat uitgelegd. Voor het planten moeten de wortels goed worden geïnspecteerd, verwend om te worden verwijderd. Slechte wortels worden doorgesneden en de snede wordt behandeld met geactiveerde houtskool, gepoederd. Watergift na transplantatie, in overeenstemming met de hierboven voorgestelde methode, kan niet eerder dan in 3 dagen worden gedaan.

  Het is handig om een ​​orchidee te verspreiden door een struik te verdelen, er moeten ten minste twee scheuten op elke "delenka" aanwezig zijn. Het zal gemakkelijker zijn om zich aan te passen aan zo'n laag en het zal sneller bloeien.

  Groeien in de tuin

  Vreemd genoeg, maar koud resistente soorten kunnen met succes worden gekweekt in een bloembed, met inachtneming van de volgende regels:

  1. Het eerste dat u nodig hebt om kwaliteitsplantmateriaal op te halen. Het moet schone wortels hebben, een gezonde en grote nier.
  2. De site moet enigszins schaduwrijk zijn, optimaal onder loofbomen. Ook moet de plaats rustig en open zijn. De varen is een goed referentiepunt: waar het groeit, zal de pantoffel van de dame wortel schieten.
  3. De grond moet licht, rul, neutraal of licht zuur zijn. De grond kan bovendien worden losgemaakt door grind, perliet en baksteen in kleine stukjes te breken.
  4. Watering. Drogen, evenals wateroverlast, de plant tot alles. Water geven moet matig en regelmatig zijn.
  5. Planten. Rizomen in de grond moeten horizontaal worden gelegd, de wortels moeten recht worden gezet. Een nier begraven met 1-1,5 cm. Het is onmogelijk om een ​​plant te diep te planten, deze kan dood gaan. De grond moet goed verdicht en bewaterd zijn.

  Een artikel aan een nieuwe verzameling toevoegen

  En groeien Venus-schoenen in je tuin? Wat je antwoord ook is, let op de winterharde en pretentieloze hybriden van tuinorchideeën uit de Duitse selectie.

  Damesschoen, tsipripedium, koekoeklaarzen, zelfs Adams hoofd - dit zijn allemaal de namen van dezelfde Orchid-plant. Slipper mooi en schaduwtolerant - precies wat je nodig hebt voor een bloementuin. Het enige nadeel - onvoldoende vorstbestendigheid - bange bloemenkwekers. Op de middelste rijstrook zal een zeldzame liefhebber knoeien met grillige 'sissies'.

  Lady Slipper Mountain King

  Gelukkig staat de vooruitgang niet stil: de Duitse fokker Michael Weinert van het bedrijf "Frosch Exclusive Perennials" in 1997 presenteerde een reeks pretentieloze, winterharde hybriden van Cypridium. Waarom plant u niet zo'n tuinorchidee op uw perceel?

  Lady's Slipper Monto

  1. winterhardheid

  Deze heerlijke hybriden van cypripedium zijn geweldig voor het kweken in gebieden waar de zomertemperaturen meestal niet hoger zijn dan 30 ° C en wintertemperaturen onder de 5 ° C. Mits ze voldoende sneeuw bedekken, overwinteren ze met vorst tot -30 ° C. Dit betekent dat Frosch®-hybriden ideaal zijn voor de middenband.

  Lady's Frosch® Slipper

  3. Kwaliteit zaailingen

  Alle zaailingen van Cypripedium Frosch® worden gekweekt uit zaden. Dit zijn hybriden van de eerste generatie die worden verkregen door het kruisen van soortenplanten.

  Lady's Slipper Renate Mix

  Bewezen 4-5 jaar oude planten zijn te koop.Michael Weinert hybriden groeien onder natuurlijke omstandigheden in het onstabiele klimaat van Opper-Beieren zonder gebruik van pesticiden. Na enkele jaren van dergelijke "verharding", kunnen kopers er zeker van zijn dat jonge boompjes sterk en gezond zijn, goed wortel schieten en geen problemen veroorzaken.

  Eigenaardigheden van groeiende hybriden van Cypridium

  De schoenen worden geplant op gedeeltelijk beschaduwde plekken met goed gedraineerde losse grond en matig vocht.

  In kleigrond voor het planten moeten zaailingen geëxpandeerde klei toevoegen, en in het zand - perliet. Anders, op te zware gronden, kan tsipripedium rotten, en op te lichte grond droogt het snel uit.

  De diepte van de plantkuil is 10 cm, terwijl de wortelstok zich op een diepte van 3 cm moet bevinden en de wortels horizontaal op de bodem van de put zijn verdeeld. De put is gevuld met grond en wordt zonder verdichting overvloedig bewaterd.

  Lady's Slipper Victoria

  3. Voeren

  Elk voorjaar voor goede groei en bloei kunstmest fineer schoenen worden gevoed met complexe minerale meststoffen. Het heeft de voorkeur om korrelige complexen met langdurige werking te gebruiken.

  Ondanks het feit dat de pantoffel van een dame tot de Orchid-familie behoort, is kunstmest voor orchideeën niet geschikt voor deze plant, omdat de concentratie van de elementen die nodig zijn voor de bloem erin onvoldoende is. Komt ook niet ten goede aan de schoenencompost.

  In een gezond cypripedium hebben de bladeren een rijke groene kleur. Geelverkleuring van de bladeren kan duiden op een tekort aan voedingsstoffen in de grond of een teveel aan zonlicht.

  4. Plagen

  De belangrijkste vijanden van fineerschoenen zijn slakken en slakken. Deze vraatzuchtige plagen kunnen in één nacht onherstelbare schade toebrengen aan uw bloembed. Daarom is het aanbevolen om rond de landingen een "hek" van een metalen plaat van enkele centimeters hoog te bouwen. Een dergelijke barrière zal niet toelaten dat slakken landen.

  Bashmachok Anna

  Anna - een echte vondst voor bloemenkwekers die geen tijd hebben om een ​​bloemperk nauwgezet te verzorgen. Deze schoen groeit snel en brengt geen problemen met zich mee.

  Lady's Slipper Anna

  De hybride heeft een heldere kleur van bloeiwijzen. Plant hoogte - 30-40 cm. Bloeiende valt in de tweede helft van mei.

  Lady's Slipper Anna

  Winterhardheid van de plant is echter erg hoog, net als andere hybriden van deze selectie.

  Gisela's slipper

  bastaard Giselazoals Anna, goed voor beginnende hoveniers die geen ervaring hebben met het kweken van tuinorchideeën. Over een paar jaar groeit de plant uit tot grote klompen van 30-40 cm hoog.

  Lady's Slipper Gisela

  Deze slipper bloeit in mei. De kleur van roze-paarse bloemen.

  Lady's Slipper Gisela

  Lady's Slipper Gisela

  Zelfs in winters met weinig sneeuw, is het bestand tegen temperaturen tot -30 ° C. Om dergelijke temperaturen over te dragen, volstaat een kleine sneeuwbedekking voor een plant.

  Lady's Slipper Gisela

  Lady's Slipper Gisela

  Slipper Emil

  Dit sierlijke cypripedium bereikt een hoogte van 40-50 cm. Het valt op een spectaculaire geel-bordeauxrode bloeiwijzen.

  Lady Slipper Emil

  uitwendig Emil doet denken aan schoenen van Europese en Noord-Amerikaanse soorten, maar veel meer winterhard en pretentieloos.

  Lady Slipper Emil

  De planten van deze hybride bloei half mei. Soms vormen zich op één steel tegelijkertijd twee bloemtakken.

  Lady Slipper Emil

  Slipper Hank Small

  Hank klein heel erg zoals een hybride Emil en bloemkleur, en de kenmerken van cultivatie. Het grootste verschil Hank Smolla - een beetje compacter formaat. Deze schoen wordt 35-45 cm.

  Lady Slipper Hank Small

  Deze orchidee bloeit half mei. Ze heeft geen behoefte aan onderdak voor de winter.

  Lady Slipper Hank Small

  Lady Slipper Hank Small

  Wat is de pantoffel van een vrouw. ↑

  Dit is een familie van meerjarige kruidachtige planten die leven in Europa, Azië, Zuid- en Noord-Amerika, van bos-toendra tot de tropen.

  Ze hebben hun naam gekregen vanwege de specifieke structuur van de bloem, die lijkt op een schoen.

  Andere Russische namen van deze plant: Adams hoofd, koekoeklaarzen, Maryin-slipper, haan.

  Over het algemeen hebben verschillende geslachten van orchideeën een dergelijke bloemstructuur. Ze zijn allemaal verenigd in de onderfamilie Venerin slipper (lat Cypripedioideae).

  Ik citeer hun namen om verwarring te voorkomen en om precies te begrijpen welke van hen behoren tot de kamers van de kamer, en welke behoren tot de tuin degenen.

  1. Phragmipedium (Fragmipedium). Habitat - het grondgebied van Midden- en Zuid-Amerika. In onze gematigde streken kan alleen groeien als kamercultuur.
  2. Paphiopedilum (Pafiopedilum). Plaatsen van het leven China, India, Thailand, Maleisië, Indonesië. In het open veld groeien we niet. Hybriden van deze plant zijn behoorlijk populair in huis en broeikassen.
  3. mexipedium. Dit is het kleinste geslacht van het gezin. Bestaat uit slechts één soort. Habitat Mexico. De bloem ziet er niet zo decoratief uit als andere kerels, heeft ingekorte bloeiwijzen. Niet erg populair in kamerverdunning, althans voor het huidige moment.
  4. selenipedium. Het groeit in Zuid-Amerika. Vanille werd geproduceerd uit zijn zaden. Nogal een grote plant met kleine bloemen. Nu, vanwege de complexiteit van de teelt en lage sierlijkheid wordt zelden gecultiveerd. Hitteliefhebbende, niet vorstbestendige plant.
  5. Cypripedium (Tsiprepedium). Ze wonen op het grootste deel van het noordelijk halfrond: Europa, Rusland, China, Centraal-Azië, Noord- en Midden-Amerika. Sommige soorten groeien op het grondgebied van Alaska en Siberië, sommige in een warm tropisch klimaat.

  Vertegenwoordigers van het geslacht Cypripedium, vaak "tsipra" genoemd, leven in onze gebieden in het wild. En daarom zijn tuiniers van primair belang voor ons.

  Habitat van geslachtsrijpe schoenen. ↑

  In Rusland is bijna overal het Cypripedium-schoenras (Tsiprepedium) te vinden: in het Europese deel Zaparny en Oost-Siberië en het Verre Oosten. Sommige soorten zijn bestand tegen vrij sterke en zelfs extreme kou.

  Orchid Tsiprepedium groeit op de grond. Van veel soorten tropische en equatoriale bossen, zoals bijvoorbeeld de alom bekende Phalaenopsis die op bomen leeft.

  Meestal vestigen ze zich in loofbossen - eiken, beuken, berken en espen, minder dennen en sparren. Zowel tussen de bomen als aan de randen, meestal in groepen, soms zelfs erg groot.

  Helaas staan ​​Ciprepediums in het wild op de rand van uitsterven. Daarom staat de pantoffel van een vrouw in bijna alle landen in het Rode Boek.

  Enorme schade aan orchideeën wordt veroorzaakt door de vernietiging van bossen - hun natuurlijke habitat. Na het snijden beginnen de planten die daar wonen te krimpen en hun aantal neemt af. Als het kreupelhout een aantal jaren niet groeit, sterft de slipper.

  Het tweede probleem: vanwege de buitengewone schoonheid van de bloemen, zijn ze verscheurd aan boeketten, meestal met bladeren. Dit stopt het groeiseizoen en de plant sterft letterlijk in een paar jaar.

  En toch draagt ​​de vernietiging bij tot hun graven uit de natuurlijke habitat om te verkopen of transplanteren naar uw site. Onjuiste aanplant van orchideeën en onjuiste verzorging leiden in de regel tot verlies.

  Nu zijn deze planten in het wild niet vaak te vinden, meestal alleen op het grondgebied van natuurreservaten, botanische tuinen of op afgelegen plaatsen waar de voet van de menselijke consument niet verdwijnt.

  Interessante kenmerken van ciprepedium. ↑

  De structuur van de fineer pantoffel bloem is een typische val bloem. Een insect, aangetrokken door een sterke heldere kleur en aroma, zit erop en glijd in de diepte van de schoen of lippen (zoals dit deel van de bloem correct wordt genoemd). Hij kan niet opstaan, het oppervlak is te glad en glibberig.

  Verderop, ziet de gevangene het licht van de denkbeeldige gaten aan de onderkant van de lip en komt naar hen toe. Dit is een andere truc - er is geen uitweg.Maar er is een stigma waarop het insect het stuifmeel verlaat dat uit een andere bloem is gehaald.

  Alleen dan vindt het de juiste echte uitweg. Maar om het te gebruiken, moet de arme kerel de helmknop aanraken en opnieuw "wentelen" in het stuifmeel, dat hij naar de volgende bloem zal dragen.

  Flower lady's slipper grootbloemige foto en beschrijving Plant zorg

  Bloem Venerin slipper - van het soort orchideeën. Er is een legende dat Venus, de godin van de liefde, heel eigenaardige schoenen droeg. De schoonheid van schoenen alleen van speciaal gekweekte bloemen.

  Waar of niet, bloemen groeien over de hele wereld die lijken op de vorm van schoenen in vorm, en de schoonheid van de voeten van een godin is echt prachtig. Over deze planten, die te vinden zijn in de bossen van Primorye, zal in dit artikel worden besproken.

  Deze bloemen bloeien in mei en zijn echt heel onderscheidend en elegant, de familie is verdeeld in een apart geslacht genaamd Lady Slipper.

  De familie van bloemen van het geslacht Venerin slipper (Cypripedium) heeft meer dan 50 soorten die groeien op de continenten van Amerika, Europa en Azië, van de uitgestrektheid van de toendra tot de subtropen. De flora van Rusland heeft vijf soorten, waarvan er drie in Primorye groeien.

  Alle planten worden vermeld in het Rode Boek van Rusland en Primorsky Krai. De 'noordelijke orchidee' aan zee, waarschijnlijk net als alle schoonheden, is begiftigd met een eigenzinnig karakter, bloeit alleen in het achttiende levensjaar en heeft een zeer bijtende geur, onaangenaam om te ruiken. In het wild bloeit heel kort.

  Toegegeven, dit is de enige bescherming tegen degenen die het willen bezitten.

  In plantkunde wordt dit bloeservot genoteerd als Cypripedium - een woord dat twee Griekse uitdrukkingen van Cypris - Cypride verenigt (verbonden door een van de legendarische namen van de godin geboren uit zeeschuim - Aphrodite nabij Cyprus, vandaar de naam Cypride - "Cyprianus" en pedilon - "sandaal") . In de Romeinse mythologie, Aphrodite en Venus - dit is één legende, vandaar de algemene naam van de plant - "Lady Slipper".

  Lady's Slipper foto en beschrijving

  Lady's Slipper foto

  "Lady Slipper" grootbloemig, habitat en groei. Dit type orchidee is zeer zeldzaam, maar wordt aangetroffen in bossen in het oosten van het Europese deel van Rusland, ook in het zuidelijke deel van de bossen van Siberië, noordoostelijk deel van Kazachstan, in de steppen van Mongolië, China en de bossen van Japan.

  Lady's slipper verwijst naar de vaste plant. De plant heeft een kruipende wortelstok, waaruit het ontwikkelde netwerk van lange wortels divergeert, de stengel is rechtopstaand. Bloemen zijn groot, bereiken een diameter van 6 - 8 centimeter, meestal paarse kleur met karmozijnrode aderen.

  Er zijn andere kleuren van de venereale pantoffel: violet - roze met een witte of roze lip, zuiver wit met roze aderen, geelachtig met groene aderen. In de grote bloem zijn er 2 meeldraden, de derde meeldraad groeit en bedekt de "ingang" tot de bloem.

  Bij slecht weer, of als het begint te regenen, verbergt de bloem zich onder het blad zodat water de bloempot niet vult.

  Toch is er altijd een paar druppels dauw, die wordt gemengd met het vrijkomende sap, op de bodem van de bloempot, die bijen en verschillende insectenbestrijders aantrekt.

  De bijen "vangen"

  Lady's Slipper Beschrijving

  Er wordt aangenomen dat het naaste familielid van een orchidee een lelie is, maar de bloemen lijken alleen op elkaar omdat ze hetzelfde aantal bloembladen hebben - zes. Maar als de lelie symmetrische bloembladen heeft, dan heeft de orchidee een geheel andere structuur.

  De bloem is van vorm veranderd en wordt zeer aantrekkelijk voor insecten en bijen, waardoor ideale omstandigheden voor bestuiving worden gecreëerd.

  Een van die veranderingen is een sterk langwerpig bloemblad, dat een 'landingsplaats' is geworden waardoor het voor een potentiële bestuiver heel moeilijk is om te vliegen.

  Dit blaadje wordt lip genoemd. Voor bijen en insecten lijkt de lip een gemakkelijk toegankelijke lekkernij "op een bord", naast een uitputtende aangename geur.Maar als hij erop slaat, moet het insect, om bij de aangename nectar in de kom te komen, langs een heel nauwe doorgang in de bloem komen.

  Na een aangename maaltijd, om terug te komen, zal het insect behoorlijk moeten knutselen. Wanneer het uit het versmalde deel van de bloem komt, begint het insect zich in de bloem te ontvouwen, en het is bijna onmogelijk om dit te doen zonder het stigma van de bloem aan te raken en het stuifmeel van andere bloemen erop te laten staan ​​en het stuifmeel niet van de helmknop te halen.

  Het meest opmerkelijke is dat de snuit eerst de bestuiving van een andere plant aanraakt en pas dan, bij de uitgang van de bloem, verzamelt het insect stuifmeel op zichzelf, waardoor de mogelijkheid van zelfbestuiving wordt uitgesloten.

  Hoe vindt bestuiving plaats?

  Lady's Slipper in het rode boek

  Met zo'n kleurrijk en ruikend nectarapparaat als een "landingslip" op een grote bloem, trekt een damesslipper een serieuze insectenbestuiver: een interessante natuurlijke symbiose heeft zich ontwikkeld met de bijen van het geslacht Andren (Andrena).

  Bijen als dat er veel nectar in de bloem zit, en de bloem zich heeft aangepast aan het feit dat het harige insect zijn stuifmeel beter dan wie dan ook verdraagt.

  Na de landing op de lip, knijpt de bij in de nauwe doorgang van de bloem, waar het op nectar registreert, de basis van de bloembladen glibberig is en de bij binnen in de bloem valt, badend in nectar. Een nat insect verliest tijdelijk zijn vermogen om te vliegen.

  Na verscheidene pogingen om op te stijgen, realiseert het uitgeputte insect zich dat het mogelijk is om alleen door kruipen uit de bloem te komen. Het zien van een klein spaargat, dat zich onder twee meeldraden bevindt, begint uit de verraderlijke gevangenschap te kruipen, en de bloembladen van de venerische pantoffel, zonder pigmentatie op deze plaats, tonen het insect de richting om te kruipen.

  Als hij door een smal hol naar buiten komt, raakt de bij het eerst het stigma van de uitlaat aan en laat het stuifmeel over van andere bloemen.

  Vlak voor de uitgang raakt de bij twee helmknoppen, die het bestrooien met het stuifmeel.

  Op het lipkussen kan het insect een tijdje niet vliegen, maar na een klein beetje uitgedroogd te zijn, vliegt de bij naar de volgende venusschoen, waar het avontuur zich opnieuw herhaalt.

  Na de bevruchting behoudt de orchidee nog steeds de helderheid van de verf gedurende 2 tot 4 dagen. De pantoffel van een niet-bestoven dame kan een maand of langer wachten op zijn bestuiver. Snijbloemen worden ongeveer twee weken bewaard. De pantoffel van de dame begint te bloeien van half mei tot juni.

  Bekijk de video: Oceanium, Rotterdam - Kleine koraalvissen en andere kwetsbare soorten (September 2019).

  Loading...